maandag 4 maart 2013

Live vanaf de VN Vrouwencommissie

Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, is er niet gerust op dat regeringen nu wel concrete stappen nemen om geweld tegen vrouwen aan te pakken. Dit zegt zij aan de vooravond van de conferentie van de VN-Vrouwencommissie in New York.

‘Het is alweer bijna twintig jaar geleden dat 189 landen de afspraak maakten om op te komen voor vrouwenrechten tijdens de conferentie van Beijng in 1995. Een geweldige stap vooruit. Maar staan we er 20 jaar later wel zoveel beter voor? Het afgelopen jaar eindigde de vergadering van de VN-Vrouwencommissie (Commission on status of Women) in een grote teleurstelling. De verschillende staten konden het niet eens worden met elkaar. Dat is verontrustend omdat vrouwenrechten en de positie van vrouwen steeds meer “omstreden issues” worden. Landen die niets op hebben met vrouwenrechten houden vooruitgang tegen – of willen zelfs de klok terug draaien.

Overal in de wereld staan vrouwenrechten onder druk. In westerse landen zorgt de economische crisis voor stagnatie of zelfs achteruitgang voor vrouwen. Hogere werkloosheid. Hogere kosten voor kinderopvang die vrouwen weer terug naar huis dwingt. Maar ook de Arabische Lente die zo veelbelovend leek, zorgt in landen als Tunesië en Egypte voor een teruggang in de positie van vrouwen.

En dan is er nog het alom tegenwoordige geweld tegen vrouwen. Eén op drie vrouwen wereldwijd loopt het gevaar in haar leven met geweld geconfronteerd te worden. De verkrachting en dood van Jyoti Singh Pandey, die heel India in beweging bracht, is helaas slechts een voorbeeld van het lot dat vele vrouwen ondergaan. Ook Malala staat symbool voor het brute geweld dat meisjes en vrouwen ten deel valt.

Het is daarom goed dat het centrale thema voor de Vrouwencommissie dit jaar is: Geweld tegen vrouwen. Gerust ben ik er alleen niet op dat er na deze week echt iets gaat veranderen. Ik ben bang dat het opnieuw bij woorden en intenties blijft.

Oxfam Novib heeft een wereldwijd netwerk van partners en organisaties dat zich dagelijks bezighoudt met de rechten van vrouwen. Mensen die zich inzetten voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn geworden van geweld, die campagne voeren om hun overheid tot actie te bewegen en die vrouwen en meisjes ondersteunen om zelf iets aan hun positie te doen. Daarom ben ik hier vanuit Oxfam Novib in New York. Samen met al die organisaties en andere Oxfams willen wij de delegaties die hier komen vergaderen met de neus op de feiten drukken. Wij vragen hen om een serieus actieplan, geen loze woorden. Er moet een eind komen aan het geweld tegen meisjes en vrouwen. Deze onrechtvaardigheid is ondraaglijk en onacceptabel.

Met deze problemen in gedachten was het wrang zaterdag in het vliegtuig het interview met Minster Ploumen te lezen over haar reis naar Ethiopië. Het trof me niet zozeer dat ze het einde aankondigt van ontwikkelingshulp – ik hoop met haar dat we in afzienbare tijd de armoede kunnen terugdringen en ontwikkelingssamnewrking niet meer nodig is. Wat me trof in het Volkskrant artikel is de jammerlijke dunne onderbouwing van wat de bewindsvrouw zegt en het gemak waarmee het ouderwetse VVD-standpunt van ‘trade not aid’ door de PvdA’er als moderne kijk op internationale samenwerking wordt verkocht. Handel is geen panacee voor alles. Zoals hulp het ook niet is.

Juist Nederland heeft een traditie in internationale samenwerking, met het bevorderen van internationale rechtsorde, het versterken van internationale organisatie en de civil society in ontwikkelingslanden, met het realiseren van betere spelregels voor handel en het ondersteunen van vrouwenrechten. Die aanpak is nog steeds dringend nodig. Kijk maar naar de problemen die nu hier in New York aan de orde zijn.

De wereld is ingewikkelder en complexer dan ooit. Waarom het onze politici niet lukt om dat ingewikkelde verhaal te vertellen en een genuanceerd beleid te voeren, intrigeert mij. Zijn werkelijk alle politici min of meer besmet geraakt met het kwalijke virus van populisme, vraag ik me af. Deze week zal ik ongetwijfeld veel voormalige strijdmakkers van minister Ploumen tegenkomen. Ze heeft immers als voormalige directeur van Mama Cash te maken gehad met veel vrouwenorganisaties. Ik ben benieuwd hoeveel vrouwen het eens zullen zijn met het door haar ingezette beleid. Wordt vervolgd dus.’

Lees meer over de inzet van Oxfam Novib bij de VN Vrouwencommissie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten